Blog de Calafat

Mereu alaturi de calafeteni

FENOMENUL JUCU. Bosch, DeLonghi, Ecolor, Holver şi Tuborg îngroapă în bani primăria comunală.

Scrie un comentariu


Dacă Turda şi Câmpia Turzii, două oraşe transilvănene binecunoscute, sunt aproape falite după plecarea americanilor de la Bechtel şi a ruşilor de la Mechel, la mai puţin de 50 de km distanţă, celebra comună Jucu, o veche cunoştinţă a finlandezilor de la Nokia, renaşte din propria-i cenuşă.

„În august vor să recepţioneze construcţia şi, până în toamnă, să angajeze vreo câteva sute de oameni”, îmi povesteşte arhitectul şef al primăriei Jucu, Tudor Pop, despre intenţiile celor de la Bosch.

Anul trecut, nemţii au demarat construcţia unei fabrici de componente auto, amplasată în Parcul industrial Tetarom, din comună. Investiţia se ridică la 77 de milioane de euro, va ocupa peste 20 de hectare de teren, iar cei de la Bosch vor să angajeze până în toamnă cel puţin 300 de oameni, urmând ca, în viitor, numărul personalului să crească la 2000.

Compania se află în plin proces de recrutare, chiar azi organizând la Casa de Cultură a Studenţilor un târgul de joburi.

În legătură cu acest eveniment, Brigitte Eble, director general al Robert Bosch, reprezentant a grupului Bosch în România, spunea în urmă cu două zile că au început angajările din luna octombrie, anul trecut. “Mai întâi am angajat personal de specialitate, pentru şcolarizare şi training în câteva fabrici Bosch din Europa. Acum începem recrutările pentru restul poziţiilor’’, spunea Brigitte Eble.

Oamenii din Jucu nu au regim preferenţial

Care va fi impactul financiar şi social înregistrat la nivelul comunităţii locale, în aceste condiţii? “Din punct de vedere social, uman, ne ajută, dar nu cine ştie ce. Nici la Nokia n-au fost angajaţi prea mulţi oameni din comună. Cam 50-100, nu mai mult. Iar finlandezii tot cam vreo 2000 de angajaţi plăteau” îmi spune Tudor Pop.

La ora asta, în parcul industrial Tetarom, organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, pe un teren al ADS, cândva în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole, şi aflat pe raza comunei Jucu, au venit deja doi investitori mari – DeLonghi şi Bosch.

Unitatea DeLonghi, deschisă în fosta hală Nokia. Sursa foto Marian Sultănoiu

“Întâi a venit DeLonghi. Ei au luat hala Nokia, au reamenajat-o şi, din martie, anul ăsta, au început să asambleze espressoare de cafea. Au angajat 100 de oameni – până în 2015 vor să ajungă la 700 -, unii dintre ei, chiar din foştii angajaţi Nokia.

Nu ştiu dacă printre ei or fi şi unii din Jucu. Se prea poate, dar nu ştiu” mai spune Pop.

Aglomeraţie la Jucu

Lângă parc, pe aceeaşi platformă a comunei, mai funcţionează Ecolor, companie deţinută de producătorul suedez de mobilă, Gyllensvaans Mobler, care onorează comenzile Ikea pentru magazinele sale.

Aproape de Ecolor se află o făbricuţă de cherestea, furnir şi subansamble din lemn a firmei austriece Holver. Apoi, o unitate de panificaţie, PANEMAR şi un depozit al Tuborg.
„Vor mai veni şi alţii, cu siguranţă. Se întrevede un viitor luminos pentru comună, ca să spun aşa, din punct de vedere al investiţiilor”, conchide Tudor Pop.

O primărie cu bani

Iar dacă oamenii din Jucu nu au regim special la angajările de pe platformă, din 3000 de persoane apte de muncă – 5000 de suflete numărând întreaga suflare a comunei – fiind angajaţi doar 300, ei bine, primăria încasează anual, nici mai mult nici mai puţin de 2.000.000 de euro. „Şi lucrurile nu se opresc aici” îmi spune inspectorul fiscal, Aurel Marc. „Încasările la bugetul local al comunei vor creşte, în momentul în care Bosch va da drumul la producţie şi va mai construi alte hale. Poate şi alţii se vor extinde. De asemenea, mai aşteptăm investitori despre care încă nu putem spune nimic”.

Inspectorul fiscal Aurel Marc. Sursa foto Marian Sultănoiu

Cum gospodăreşte comuna atâţia bani, e problema ei. Comunitatea e una obişnuită, decentă, care nu suprinde prin nimic. Dacă te iei, însă, după cum arată primii kilometri din şoseaua către sat, bagi mâna-n foc că primăria e falită.

Autor: blogdecalafat

Mai tarziu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s